Weer problemen schildkliermedicijn Thyrax

on woensdag, 13 januari 2016. Posted in 2016

Weer problemen schildkliermedicijn Thyrax

Slecht nieuws voor Nederlandse patiënten met schildklierproblemen die Thyrax Duotab gebruiken. Tabletten met een dosering van 0,025 mg zijn vanaf februari tijdelijk niet leverbaar. Zorgwekkend, vindt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. 'Juist deze patiënten zijn erg gevoelig voor wisseling van medicijnen.'

Thyrax is het bekendste schildkliermedicijn in Nederland, waarvan zo’n 350.000 tot 400.000 schildklierpatiënten afhankelijk zijn. Het bericht over de leveringsproblemen komt van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Slechte planning fabrikant

De dosering van 0,025 milligram, die door de meeste mensen gebruikt wordt, zal waarschijnlijk gedurende een half jaar niet beschikbaar zijn. Van tabletten van 0,1 en 0,15 milligram is nog een voorraad tot halverwege dit jaar. Reden van het tekort is de slechte planning van de fabrikant. Door verhuizing van de fabriek, kan de fabrikant tijdelijk niet produceren. Er is niet voldoende voorraad ingepland.
Vorig jaar waren er ook al problemen met Thyrax duotab. Een niet voldoende onderzochte verandering van de verpakking leverde toen meer dan 2.000 klachten over bijwerkingen op.

Patiënten worden nu gedwongen te wisselen van merk, een verandering waar door patientenverenigingen zoals SON regelmatig voor wordt gewaarschuwd.
Het is een overstap die voor duizenden patiënten, zo leert de ervaring uit eerdere veranderingen, forse lichamelijke en psychische klachten kan opleveren.

Het bericht over de leveringsproblemen  van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) geeft info over waar op te letten bij de verandering.