Het 'steentijddieet' en de schildklier
Door Josine Thomassen
De mens heeft zich ontzettend snel geëvolueerd van rondtrekkende jager-verzamelaars tot de moderne mens die we nu zijn. Wat ook geëvolueerd is, is ons voedingspatroon.
De oermens at voornamelijk zaken die hij onderweg tegenkwam: mager vlees (de bio-industrie bestond nog niet, dus vet gemeste dieren ook niet!), vis, fruit, wilde groenten en noten.
Voedsel zoals brood, pasta en zuivel (melk, kaas) kwam pas veel later, toen de mens zich op vaste plekken ging vestigen en de eerste boerderijen ontstonden.
In het vrouwenblad Margriet van 2 augustus 2013 stond een artikel over het steentijddieet en de gunstige effecten daarvan voor schildklier patiënte Mirte.
Het elimineren van voedingsmiddelen zoals tarwe en melk heeft vaak een gunstige invloed op het verloop van auto-immuunziekten. Prof. Dr. Bruce Wolffenbuttel, internist-endocrinoloog en secretaris van de Nederlandse Vereniging voor Endocrinologie: 'Ik kan niet namens mijn beroepsvereniging spreken, maar wil wel zeggen dat de interactie tussen genetische aanleg, de bacterieflora in de darm en het effect van bepaalde voedingsmiddelen op het immuunsysteem buitengewoon serieus wordt genomen. Mensen met bepaalde auto-immuunziekten hebben vaak een andere darmflora en een hogere darmdoorlaatbaarheid dan gezonde mensen. Bepaalde voedingsbestanddelen, zoals gluten en melkeiwit, kunnen daar invloed op hebben. Ik kan me dus goed voorstellen dat er mensen zijn met Graves of Hashimoto die baat hebben bij bepaalde voedingsinterventies.'