Natuurlijke schildkliermedicatie is al meer dan 100 jaar een effectief geneesmiddel voor miljoenen patiënten wereldwijd

VGNS vindt dat de momenteel gebruikte richtlijnen en argumenten tegen het gebruik van natuurlijk schildklierhormoon niet voldoende steekhoudend zijn en bovendien het gezondheidsbelang van veel patiënten groot onrecht aandoen lees meer...


 

Schildklier en voeding

hier vindt u een aantal artikelen over voeding in relatie tot de werking van de schildklier

Het 'steentijddieet' en de schildklier

on zondag, 16 februari 2014.

Door Josine Thomassen

De mens heeft zich ontzettend snel geëvolueerd van rondtrekkende jager-verzamelaars tot de moderne mens die we nu zijn. Wat ook geëvolueerd is, is ons voedingspatroon.
De oermens at voornamelijk zaken die hij onderweg tegenkwam: mager vlees (de bio-industrie bestond nog niet, dus vet gemeste dieren ook niet!), vis, fruit, wilde groenten en noten.
Voedsel zoals brood, pasta en zuivel (melk, kaas) kwam pas veel later, toen de mens zich op vaste plekken ging vestigen en de eerste boerderijen ontstonden.

In het vrouwenblad Margriet van 2 augustus 2013 stond een artikel over het steentijddieet en de gunstige effecten daarvan voor schildklier patiënte Mirte.
Het elimineren van voedingsmiddelen zoals tarwe en melk heeft vaak een gunstige invloed op het verloop van auto-immuunziekten. Prof. Dr. Bruce Wolffenbuttel, internist-endocrinoloog en secretaris van de Nederlandse Vereniging voor Endocrinologie: 'Ik kan niet namens mijn beroepsvereniging spreken, maar wil wel zeggen dat de interactie tussen genetische aanleg, de bacterieflora in de darm en het effect van bepaalde voedingsmiddelen op het immuunsysteem buitengewoon serieus wordt genomen. Mensen met bepaalde auto-immuunziekten hebben vaak een andere darmflora en een hogere darmdoorlaatbaarheid dan gezonde mensen. Bepaalde voedingsbestanddelen, zoals gluten en melkeiwit, kunnen daar invloed op hebben. Ik kan me dus goed voorstellen dat er mensen zijn met Graves of Hashimoto die baat hebben bij bepaalde voedingsinterventies.'

Allergisch voor tarwe!

on vrijdag, 08 juni 2018.

Mijn naam is Bep en mijn verhaal over mijn ziekte van de schildklier wil ik met jullie delen

Sinds 1992 ben ik ziek geworden. Na de infectieziekte toxoplasmose is het begonnen.
Altijd ziek ,allerlei vage klachten. En na veel onderzoeken bij verschillende artsen, die nooit iets tastbaars konden vinden , luidde de diagnose: u moet er mee leren leven mevrouw.

Met als gevolg altijd moe,geen energie. Als ik 's morgens uit bed kwamen en gedoucht had, had ik geen energie meer over voor de rest van de dag. Met veel hulp kwam ik de dag door. Mijn man hielp waar hij kon naast zijn gewone werk en niet te vergeten alle zorg van mijn moeder en de thuiszorg .
Kortom jullie zullen dit verhaal wel herkennen.

De 10 gezondste producten ter wereld, ook voor mensen met hypothyreoïdie

on zondag, 16 februari 2014.

Door Josine Thomassen

Als we oud willen worden en ons tegelijkertijd jong willen blijven voelen, dan zijn dit de producten die we dagelijks moeten eten.

1. Knoflook en uien
voorkomen het ontstaan van kanker volgens recente studies van de prestigieuze voedingsdeskundige Jony Bowden. Knoflook en uien zijn ontstekingsremmend en worden sinds mensenheugenis gebruikt tegen infecties en hoge bloeddruk.  Knoflook is niet alleen een gezonde plant voor onze bloedvaten, maar zeker ook bacterie-dodend, bloedsuikerverlagend en algemeen toniserend middel. (1)

2. Bonen
de gunstige eigenschappen spelen een rol in de behandeling van hartkwalen, diabetes en kanker. Je hoeft de velletjes niet te verwijderen, want daarin zitten waardevolle fosfor- en zwavelzouten. Bonen bevatten veel proteïne en voedingsvezels, het zijn uitstekende laxeermiddelen, ze kunnen je cholesterolgehalte verlagen en het lichaam ontdoen van ongewenste gifstoffen. Daarnaast zijn ze een bron van complexe koolhydraten.

Een bekende voedingsdeskundige over schildklierziekten

on zondag, 16 februari 2014.

Mary Shomon interviewde Ray Peat in november 2000
Thyroid-Info

Raymond Peat, Ph.D. is redacteur/onderzoeker en hij heeft een populaire maandelijkse nieuwsbrief over voeding en gezondheid. Hij is auteur van een aantal publicaties over vergrijzing, voeding en hormonen vanuit biochemisch perspectief.
Dr. Peat heeft een Ph.D. in biologie van de Universiteit van Oregon. Hij heeft gedoceerd aan de Universiteit van Oregon, de Universiteit van Montana State, National College of Naturopathic Medicine, de Autonome Staatsuniversiteit Mexico en nog veel meer. Hij heeft ook een privé praktijk voor counseling op het gebied van voeding.

Welke supplementen zijn volgens u van essentieel belang voor mensen met hypothyreoïdie?
Omdat de kwaliteit van commerciële voedingssupplementen vrij slecht is, is het enige supplement waar ik voorstander van ben vitamine E, en dat moet spaarzaam worden gebruikt. Af en toe zal ik beperkt gebruik van andere supplementen voorstellen, maar het is over het algemeen veel veiliger om goed te eten en voeding arm aan voedingsstoffen uit te sluiten. Magnesium is een typisch tekort bij hypothyreoïdie en de veiligste manier om het binnen te krijgen is met jus d'orange en vlees.

De relatie tussen roken en de schildklier

on zondag, 16 februari 2014.

Door Josine Thomassen

Wanneer de schildklier niet snel genoeg werkt kan dit zorgen voor veranderingen in het stemgeluid. Dit is ongetwijfeld één van de klachten die niet in verband wordt gebracht met een te traag werkende schildklier. Mensen die roken krijgen vaak een wat zwaardere of krakerige stem na verloop van tijd. Dit effect ontstaat ook bij een te langzaam werkende schildklier.

Roken verhoogt de kans op schildklierstoornissen. Er is een relatie tussen nicotine en de werking van de schildklier. Roken blokkeert de opname van jodium door de schildklier en verhindert de goede werking ervan. Rokers lopen een verhoogd risico op hypothyroïdie, maar ook op hyperthyroïdie. Roken beschadigt de schildklier en dat kan tot schildkliervergroting leiden. Medische onderzoekers hebben ontdekt dat roken hypothyreoïdie kan verergeren bij mensen die het al hebben, en dat roken ernstige gevolgen kan hebben voor de schildklierfunctie.

Wat is precies de relatie tussen roken en schildklierziekten? Is roken slechter als je een schildklierziekte hebt? Is het toevallig dat je soms de diagnose hypothyreoïdie krijgt kort nadat je gestopt bent met roken?

Schildklier, bijnieren en voeding

on zondag, 16 februari 2014.

Door Josine Thomassen

Je gezondheid, stemmingen en complete persoonlijkheid worden bepaald door hormonen. Twee hoofdrolspelers zijn bijnieren en schildklier. Speciale aandacht verdienen de bijnieren. De hormonale werking van de bijnieren berust op adrenaline en cortisol.
Cortisol reguleert de bloedsuikerspiegel, de zout- en waterbalans in de cellen, de mineraalhuishouding, het immuunsysteem, de bloeddruk en bepaalt je vermogen om met stress om te gaan. Voor de bijnieren is alle stress echt: stress door je levensstijl, je werk, je gedachten, onverwerkte emoties, verkeerde voeding, het inademen van chemicaliën, synthetische medicatie of vaccinaties.

Hormonen zijn essentieel. De bijnieruitputting begint soms al in de wieg. Cholesterol- en vetarme flesvoeding vol suikers, zoetstoffen en soja (een beruchte schildkliersloper en hormoonverstoorder), opgewarmd in de magnetron in een plastic fles. Voor de bijnieren vormen deze levensbedreigende stoffen een ernstige vorm van stress die heftige immuunreacties kan uitlokken. In Amerika is het al een min of meer publiek geheim dat vaccinaties met kwik, aluminium, formaldehyde, dierlijk DNA, smaakversterker, zoetstof en andere hormoon- en immuunverstorende bestanddelen niet alleen autisme, maar ook bijvoorbeeld wiegendood of longontsteking bij kinderen veroorzaken.

Hypo en gewicht

on zondag, 16 februari 2014.

Door Josine Thomassen

Veel mensen met hypothyreoïdie proberen hun gewicht te normaliseren, maar dat valt niet mee. Gewichtsverlies zonder goed 'ingesteld' te zijn is helemaal moeilijk. Natuurlijk moet je eerst weten of je hypothyroïdie goed is behandeld. Voor de meeste mensen moet het TSH tussen 1 en 2 zitten, voordat ze zich een beetje goed beginnen te voelen. Slik je ook T3? In een wetenschappelijk onderzoeksrapport (11 februari 1999 in the New England Journal of Medicine) staat dat veel patiënten zich beter voelen met een combinatie van T4 en T3.

Slik of eet je iets dat opname van je schildkliermedicijn verstoort? Bijvoorbeeld calciumtabletten tegelijkertijd innemen met je schildkliermedicatie is geen goed idee. Veel artsen vinden dat je minstens twee uur moet wachten, voordat je calcium of ijzer neemt.
Er zijn drie mogelijke factoren die het voor schildklierpatiënten moeilijk maken om gewicht te verliezen: een veranderd metabolisch "setpoint," veranderingen in de "brainchemistry" als gevolg van ziekte en stress en "insuline resistance". Als je zeker weet dat je 'goed bent ingesteld' volgens je arts en volgens jezelf, dan moet je iets weten over Dr. Lou Aronne en zijn boek "Weigh less, live longer".

Blijvend gewichtsverlies voor schildklierpatiënten: hormonale factoren

on zondag, 16 februari 2014.

Door Josine Thomassen

Als er slechts één artikel is dat u leest over schildklierziekte en gewichtsverlies, dan zou het dit moeten zijn. Dr Holtorf heeft ontdekt dat bijna alle overgewicht- en obesitaspatiënten die hij behandelt aantoonbare stofwisselings- en endocriene stoornissen hebben die bijdragen aan het probleem.
In het bijzonder richt Dr Holtorf zich op de evaluatie en correctie van onevenwichtigheden in de twee belangrijkste hormonen - leptine en omgekeerd (reverse) T3 (rT3) - om schildklierpatiënten te helpen afvallen.

Kent Holtorf, MD werkt al lang met patiënten die hormonale stoornissen hebben. Hij runt de Holtorf Medical Group in Californië, waar hij zich specialiseert in complexe endocriene stoornissen, inclusief hypothyreoïdie, bijnierinsufficiëntie en insulineresistentie.

Dr Holtorf werkt met patiënten - velen met een traag werkende schildklier - die het moeilijk of zowat onmogelijk vinden om af te vallen. Wat hij ontdekte is dat bijna alle overgewicht- en obesitaspatiënten aantoonbare stofwisselings- en endocriene stoornissen hebben.
In het bijzonder heeft Dr Holtorf zich gericht op twee belangrijke hormonen - leptine en omgekeerd T3 (rT3) - en het behandelen ervan om zijn patiënten te helpen gewicht te verliezen. Deze twee spelen een sleutelrol in de regulering van gewicht en stofwisseling.

Natuurlijke schildkliermedicatie is al meer dan 100 jaar een effectief geneesmiddel voor miljoenen patiënten wereldwijd.
Ondersteun het werk van de VGNS en word lid!