Natuurlijke schildkliermedicatie is al meer dan 100 jaar een effectief geneesmiddel voor miljoenen patiënten wereldwijd

VGNS vindt dat de momenteel gebruikte richtlijnen en argumenten tegen het gebruik van natuurlijk schildklierhormoon niet voldoende steekhoudend zijn en bovendien het gezondheidsbelang van veel patiënten groot onrecht aandoen lees meer...


 

De macht van hormonen

on maandag, 07 augustus 2023. Posted in Boeken in het Nederlands, Geschreven door artsen

De macht van hormonen

Wij zijn onze hormonen door Max Nieuwdorp

Een informatief en onderhoudend boek over de functie en invloed van hormonen op het menselijk lichaam. Hormonen spelen een grote rol bij veel alledaagse zaken. Zo regelen ze de ontwikkeling in de puberteit, zorgen ze voor een succesvolle zwangerschap en zijn ze leidend bij het verouderingsproces.

De afgelopen zeventig jaar is de wetenschappelijke kennis over de functie van hormonen sterk toegenomen, maar er is ook veel wat we nog niet weten.

 

Max Nieuwdorp (1977) is internist-endocrinoloog, hoogleraar interne geneeskunde en afdelingshoofd bij het Amsterdam UMC. Geïnspireerd door het dagelijkse contact met zijn patiënten, beschrijft hij de macht van hormonen op alle vlakken en in alle levensfasen.
Wij zijn onze hormonen is goed onderbouwd en toegankelijk geschreven, met ruimte voor anekdotes uit de professionele praktijk van de auteur. Handige kaders voorzien je van de nodige medische en geschiedkundige uitleg.

De schildklier

In hoofdstuk 7 komt de schildklier uitgebreid aan de orde. Nieuwdorp beschrijft de werking en functies van de schildklier en hoe stoornissen in de schildklierhormoonhuishouding op allerlei manieren tot uiting komen, zowel lichamelijk als psychisch. Hij licht onder andere de effecten op de stofwisseling, hartritme, lichaamstemperatuur, energiehuishouding, afweer-en immuunsysteem toe. En ook de invloed van darmbacteriën (afwijkende samenstelling), die tot hormonale ziekten kunnen leiden, komt aan bod. Auto-immuunziekten, zoals de ziekte van Hashimoto, worden uitgebreid besproken.

In een beknopte historie schetst Nieuwdorp het belang en de functie van de schildklier door de eeuwen heen. Pas in de negentiende en twintigste eeuw kreeg men meer inzicht in de schildklier. De eerste behandeling met schildklierhormoon kwam in 1949 op de markt. Het Nederlands bedrijf Organon begon medicijnen te produceren, waarbij schildklierhormoon werd gewonnen uit slachtafval van dieren.
Let op: Max Nieuwdorp beschrijft vervolgens: “Een van deze middelen (thyreoïdeum) is nog steeds op de markt en in zwang onder alternatieve geneeskunde vanwege de meer natuurlijke oorsprong van het hormoon. De sterk wisselende samenstelling van deze pillen kan een probleem voor het lichaam zijn, maar dat is gelukkig niet het geval met kunstmatig gemaakte schildklierhormoonpillen.”

Wisselende samenstelling...

Deze zinsnede was voor onze VGNS -voorzitter Dries Oosterhof aanleiding om een reactie (en uitnodiging tot dialoog) te sturen aan de auteur van dit boek. In die reactie weerlegt hij het merendeel van die aannames over het gebruik van natuurlijk schildklierhormoon met wetenschappelijke argumenten. De speciaal voor artsen gemaakte brochure op basis van patiënt-casussen met een onderbouwing uit de farmacie is bijgesloten bij zijn brief.
Hopelijk komt er een reactie en (nog beter) een dialoog.

Wat goed overkomt, is dat Nieuwdorp verder kijkt dan medische problemen en symptoom bestrijdende medicatie, en ook het belang van voeding en leefstijl hier en daar aanstipt. Zo beschrijft hij de gevaren van een chronisch overbelast stresssysteem, wat in sommige gevallen de hormonale communicatie kan ondermijnen. Misschien duidt hij hier op het syndroom van bijnieruitputting, al noemt hij het niet zo.

Ik zou dit boek aanraden aan mensen die zich willen verdiepen in de werking van hormonen. Als je echter op zoek bent naar een handboek om van hormonale klachten af te komen of een boek over voeding en leefstijl in relatie tot hormonen zoekt, dan moet je andere boeken lezen.

Besproken door Yvonne Scholte

Uitgever de Bezige Bij
ISBN 9789403193311
Jaar van uitgave 2022
104 pag

Natuurlijke schildkliermedicatie is al meer dan 100 jaar een effectief geneesmiddel voor miljoenen patiënten wereldwijd.
Ondersteun het werk van de VGNS en word lid!